You need to upgrade your Flash Player

Генетично модифіковані організми

Генетично модифіковані організми

Починаючи з 1980 року, у світі почалося  системне створення генетично-модифікованих організмів.. Основною метою досліджень у цьому напрямі стало введення до геному реципієнта генів інших видів, які надавали б ГМО нові властивості.

Значного поширення набули ГМО в біотехнологічній промисловості для виробництва лікарських препаратів, наприклад інсуліну, інтерферону.

Вплив на здоров’я людини можуть чинити «нові» білки, що з’являються в генетично модифікованих рослинах. Це пояснюється тим, що в процесі створення ГМО неможливо передбачити, в яку саме ділянку геному вбудується новий ген. При вбудуванні нового гену стабільність геному рослини порушується, що може привести до появи у ГМО неочікуваних, у тому числі і токсичних властивостей.

Вчені рекомендують повністю виключити ГМО зі складу дитячого харчування. Дитячий організм гостро реагує на “чужі” білки, до яких він не адаптований. Звідси і висока алергійна чутливість. А починаючи з 2004 року у країнах Європейського Союзу використання ГМО в продуктах дитячого харчування, призначеного дітям до 4-х років, повністю заборонено.

Можливими є негативні наслідки через виникнення стійкості до антибіотиків – єдиної дієвої зброї, яку застосовує людина для боротьби з інфекціями.

Тому в більшості країн розпочався рух за створення зон, вільних від ГМО. У січні 2000 року на Конференції Сторін Конвенції про біологічне різноманіття було схвалено Протокол про біобезпеку, відомий як Картахенський протокол. Документ набрав чинності 2003 року після того, як його ратифікували 50 країн світу. Україна приєдналася до нього у 2002 році. У січні 2006 року в Берліні відбулася друга Європейська конференція з цієї проблеми. У ряді країн запроваджено мораторій на вивільнення ГМО в навколишнє середовище або законодавчо прийнято досить суворі обмеження.